Vitamine B-complex
Er zijn verschillende B-vitaminen die zeer belangrijk zijn voor ons lichaam. B-vitaminen zijn wateroplosbare vitaminen. Deze vitaminen werken samen en zijn onmisbaar voor een groot aantal biochemische processen in ons lichaam. Ze vervullen vele belangrijke functies in het lichaamssysteem. Enkele functies zijn het omzetten van voedingsenergie en zorgen voor een goed werkend zenuwstelsel.
Men spreekt van een vitamine B-complex, omdat deze vitaminen samenwerken en dat ze meestal tezamen in combinatie voorkomen in natuurlijke voedingsbronnen. Enkele van deze bronnen zijn vlees, groeten, vruchten, zaden, noten en kruiden. Maar tegenwoordig zijn de gehalten van deze vitaminen in onze voeding jammer genoeg vaak nog maar sporadisch aanwezig.
Eigenlijk werken alle voedingsstoffen samen met andere voedingstoffen maar juist bij B-vitaminen is deze samenwerking extra opvallend. Maar B-vitaminen weken niet alleen samen ze zijn ook afzonderlijk betrokken bij veel verschillende biochemische processen.
B-vitaminen hebben een synergetische werking, ze ondersteunen elkaar en zijn onderling aan elkaar verbonden. Enkele B-vitaminen zijn Vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), Vitamine B3 (nictotinezuur, niacine of Inositol hexaniacinaat), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine) en vitamine B12 (cobalamine). Er zijn voedingstoffen die ook tot het vitamine B-complex behoren zoals choline, inositol en foliumzuur.
Zoals eerder vermeldt zijn B-vitaminen betrokken bij veel biochemische processen. Een van deze processen is de biochemische kringloop die koolhydraten omzet in glucose. Ze zijn onmisbaar voor de kringloop van de energieproductie. Verder zijn ze ook noodzakelijk voor immuunsysteem en het zenuwstelsel.
De samenwerking blijkt onder andere uit het feit dat ons lichaam B2 nodig heeft voor de activering van vitamine B6. Vitamine B3 kans ons lichaam weer aanmaken als er voldoende vitamine B6 voor handen is. Vitamine B12 is ook belangrijk omdat deze zorgt voor een goede ijzer opname en werkt ook weer samen met foliumzuur.
Het gebrek aan B-vitaminen kan vele uitwerkingen hebben zoals nervositeit, depressieve gevoelens, irritatie, emotionele stoornissen, spijsverteringsproblemen, huidproblemen, duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid etc. Een van de belangrijkste oorzaken is een ongezonde of onevenwichtige voeding. Maar ook onder andere in situaties zoals voortdurende stress worden veel van deze vitaminen verbruikt door ons lichaam.
Het is essentieel om te zorgen voor voldoende inname van B-vitaminen. Zorg voor voeding van hoge kwaliteit of in de vorm van suppletie. We zullen in andere blogs nog verder ingaan over de afzonderlijke werking van de B-vitaminen.