Vitamine B2 (riboflavine)

 

Vitamine B2, ook wel riboflavine genoemd, is een wateroplosbare vitamine die behoort tot het vitamine B-complex. Vitamine B2 wordt niet opgeslagen in het lichaam en dient dagelijks voldoende beschikbaar te worden gesteld door voeding van hoge kwaliteit of via suppletie. Riboflavine heeft een gele kleur. De naam riboflavine is afgeleid van het Latijnse woord ‘flavus’ wat geel betekend. Vitamine B2 wordt om deze reden ook vaak gebruikt als voedselkleurstof.

Vitamine B2 is een essentiële vitamine die onmisbaar is bij de verwerking van macrovoedingsstoffen. Met name bij de eiwitstofwisseling is vitamine B2 nodig. Het is daarom aan te raden om bij zeer eiwitrijke voeding voldoende vitamine B2 binnen te krijgen.

Vitamine B2 zorgt in samenwerking met verschillende enzymen ook voor een goede celademhaling. Voor het oog is deze functie zeer belangrijk. Bij een tekort het krijgt het oog te weinig energie  doordat het de zuurstof niet goed kan gebruiken. Als reactie hierop gaat het lichaam het energiegebrek compenseren door meer bloed, en dus meer zuurstof, naar het oog te laten stromen. Met als gevolg dat men op de langere termijn bloeddoorlopen ogen kan krijgen.

Verder is vitamine B2 onder andere ook nodig voor de stofwisseling van koolhydraten en vetten. Zorgt voor de opbouw van het slijmvlies, reparatie van beschadigde spieren, bij botvorming, werking van de rode bloedcellen en een goede conditie van de huid. Speelt een rol bij de synthese van het antioxidant glutathion. Werkt als cofactor samen met vitamine B6 bij de omzetting van het aminozuur tryptofaan in vitamine B3. Speelt een rol bij voorkoming van oogaandoeningen zoals staar. En voorkomt zweren zoals maag-, en darmzweren.

Enkele voorbeelden van een tekort aan vitamine B2 kunnen zijn branderige ogen, problemen met de huid, slapeloosheid, depressie, irritatie, weinig energie.  

Daarnaast kan vitamine B2 slecht tegen het conserveringsmiddel sulfiet. Maar kan redelijk tegen verhitting en oxidatie maar wel slecht tegen licht. De darmflora kan vitamine B2 zelf produceren maar dit is tegenwoordig vaak niet meer toereikend genoeg.

Vitamine B2 komt vooral voor in zuivelproducten, kip, vlees, vis, nier, eieren, volkoren graanproducten, lijnzaad, peulvruchten, avocado, walnoten, amandelen, biergist en diverse kruiden.